ZAŚPIEWAJ MONIUSZKĘ!

W tym roku przypada dwusetna rocznica urodzin Stanisława Moniuszki, wybitnego polskiego kompozytora, dyrygenta, pedagoga, organisty, słusznie nazywanego „ojcem polskiej opery narodowej”. Z tej okazji chór Ave, Fundacja Ave oraz białołęcki wydział kultury szykują wyjątkowe przedsięwzięcie.

Na jesieni w białołęckich kościołach odbędzie się cykl koncertów z muzyką kompozytora w unikatowej aranżacji na chór mieszany, solistów i… jedyną w Polsce orkiestrą perkusyjną MarimBand Michała Niedziałka! Co ciekawe, a mało kto o tym wie, Moniuszko miał przed wojną swoją ulicę na Białołęce Dworskiej, przemianowaną na Zegarynki (czyżby echa arii Skouby „Ten zegar stary?”) po przyłączeniu naszej dzielnicy do Warszawy. Świadczy to o uznaniu przez ówczesnych dorobku kompozytora i jego znaczenia dla ocalenia kultury narodowej.

- Chcemy „odświeżyć” muzykę Moniuszki i pokazać, że wcale nie trąci myszką – mówi Bartłomiej Włodkowski, dyrygent chóru Ave. – Nowe i nierzadko zaskakujące opracowania pieśni, sonetów i utworów sakralnych będą niewątpliwie nie lada gratką nie tylko dla melomanów. Do udziału w tym projekcie zapraszamy mieszkańców Białołęki i to nie tylko w charakterze słuchaczy! Możecie Państwa dołączyć do koncertowego chóru!

A jest szansa na zaśpiewanie bardzo ambitnego, różnorodnego i ciekawego repertuaru. W programie koncertów znajdzie się bowiem między innymi przepięknej „IV Litania Ostrobramska”, fragmenty „Mszy Piotrowińskiej”, „Ojcze nasz”, „Chór Sprawiedliwych”, wybrane i rzadko wykonywane „Sonety” oraz kilka pieśni. Koncerty poprowadzi znakomita dyrygentka i mieszkanka Białołęki - Barbara Hijewska.

Chór Ave w tym roku obchodzi 80-lecie istnienia. Powstał w 1939 roku przy neogotyckim kościółku Narodzenia NMP w Płudach. Obecnie zespół tworzy młodzież oraz osoby dorosłe – razem blisko 30 osób. Ale w ich przypadku bagaż tradycji nie oznacza nudy i sztampy. Rocznie dają 30-40 występów, współpracują z wieloma uznanymi muzykami i zespołami, mają systematyczne warsztaty, pracują nad nowym repertuarem, organizują cieszące się dużym zainteresowaniem koncerty, a ostatnio zaśpiewali nawet w Filharmonii Narodowej! W 2018 roku m.in. doprowadzili do powstania „Oratorium Jakubowego” na 500-lecie kościoła św. Jakuba, które również zarejestrowali razem z solistami i instrumentalistami na płycie CD.

Zgłoszenia: avetki@wp.pl, 608 178 447.